Hallbyrå

Hallen är kanske inte det första vi ger oss på när vi inreder ett hem. En hall är liksom bara en hall. Ett rum där man kommer in, hänger ifrån sig kläderna och går vidare. Eller? Jovisst, det är här vi kommer in och hänger av oss kläder och väskor. Men, det är ju faktiskt också i hallen som alla som kommer in får det första intrycket av ditt hem. Och att det första intrycket är viktigt känner vi alla till. Det är här vi bildar oss en uppfattning om ifall det är ett trivsamt och välkomnande hem, eller om det känns stökigt.

Hallen är ju också den plats där familjen samlas på morgonen, när vi är som mest stressade, och då det är bråttom att hitta alla kläder och skor. Så egentligen borde vi kanske lägga lite mer krut på att skapa en fin och fungerande hall. För allas skull.

Problemet med att möblera och inreda en hall är att utrymmet ofta är begränsat, och att det är svårt att få till all förvaring som egentligen behövs. Ofta känns det som om man inte har plats för mer än en vanlig hatthylla med krokar. Och där kan man förstås hänga av sig jackorna för dagen, men det blir ändå mycket som bara blir liggande i brist på plats. Och en rörig hall gör minsann inte stressiga morgnar mindre stressiga. Nej, tvärtom. När alla måste springa runt för att hitta sina saker är det lätt hänt att det blir en kaotisk början på dagen.

Det går aldrig att poängtera för mycket hur viktigt det är med bra förvaringsutrymmen, hur tråkigt det än kan vara när man egentligen vill försöka möblera vackert och mysigt. Men faktum är att det är i stort sett omöjligt att skapa en mysig och trevlig atmosfär om man inte kan plocka undan och hålla det städat. Men, du behöver faktiskt inte välja mellan funktion och design när du möblerar din hall. Numera kan du hitta massor av snygga möbler som både ger dig möjlighet att skapa ett vackert rum och som ger massor av bra förvaring. Med en snygg hallbyrå, till exempel, får du en möbel som sätter stilen i hallen, och som dessutom sväljer allt det där som annars blir liggande på golvet, eller slängt över en stol. En byrå med sina lådor kan gömma både mössor, vantar och småprylar som vi tömmer ur fickor och väskor när vi kommer in. Och tack vare att byrån har flera lådor kan du organisera och sortera, så att alla lätt kan hitta sina prylar när de behövs. Det finns många olika modeller av hallbyråar, och du väljer naturligtvis själv om du vill ha en med några få lådor, eller en byrå med massor av lådor, så att var och en i familjen kan få egna lådor att organisera själva. Och eftersom alla prylar nu har sin plats får du bordsytan på byrån ledig för annat. Här kan du ha en lampa som ger ett mysigt och välkomnande sken i hallen, en lykta, en blomma eller något annat som känns välkomnande och mysigt. Du kan helt enkelt ställa dit sånt du tycker om, eftersom man alltid får det bästa resultatet när man går på känsla. Det finns massor av olika sätt att höja stämningen i ett rum. Ja, lika många sätt som det finns människor skulle jag nog vilja säga. Var och en har sitt sätt att inreda och dekorera, och om du följer en speciell inredningsstil i resten av hemmet är det förstås snyggt om du fullföljer denna stil också i hallen. På så sätt får du en snygg helhet och ett hem som känns genomtänkt och sammanhållet. Att köpa en förvaringsmöbel till hallen behöver, med andra ord, inte alls vara tråkigt eller inkräkta på möjligheten att inreda mysigt. Tvärtom ger hallbyrån både funktion och design i en enda möbel. Det behövs kanske inte mer än en hallbyrå för att ge din hall både stil och karaktär.

Och utbudet av hallbyråar är stort nog att ge dig möjlighet att möblera och inreda helt efter egen smak och önskemål. Här finns byråar i massor av olika modeller, storlekar, färger och material. En del är höga med mängder av lådor, och har plats för nästan hur mycket som helst. Andra är låga, men bredare, eller små och nätta för den riktigt trånga hallen. Är familjen stor kan det vara praktiskt att välja en byrå med många lådor, så var och en har egna lådor för sina saker. Om varje familjemedlem har sin egen låda, eller lådor, blir det betydligt lättare att hitta sina saker när man har bråttom på morgonen. Men, hur stor hallbyrå man väljer beror förstås också på hur stor hall man har. Ibland finns inte plats för mer än en mindre byrå, men även den ger ju rejält med förvaring. Har du inte plats för en byrå där var och en kan få en egen låda, kan du istället sortera så att man hittar vantar i en låda, mössor i en annan och alla småsaker i en särskild låda. Då vet alla ändå var man ska leta, även om man inte har en egen personlig låda.

Men, varför heter det hallbyrå egentligen? Varför inte bara kalla den för en byrå rätt och slätt, som den ju är. Om du tittar på det stora utbudet av hallbyråar ser du att det finns många möbler där som lika gärna skulle kunna användas i sovrummet eller där du annars kan ha en byrå. Men, generellt sett brukar en hallbyrå vara av ett lite mindre format, just för att hallen oftast är trång och inte har plats för traditionella möbler. Bland annat är djupet oftast mindre, så att man kan placera hallbyrån utefter väggen utan att den står i vägen när man går förbi. Många hallar är långa, men smala, och då krävs det möbler som inte tar för mycket golvyta, och som kan placeras längs väggarna för att inte vara i vägen.