Lekstugor

Lekstugan är nog en av de där önskesakerna som toppat önskelistor under många årtionden. Och i ärlighetens namn är det kanske inte bara barnen som vill ha en lekstuga. För mamma och pappa är det förstås en stor fördel att barnen har någonstans att hålla till, men lekstugan kan också fungera som förvaring för alla leksaker som annars ligger spridda för vinden i trädgården. Har man bara en liten stuga är det lätt att plocka in sakerna på kvällen så att de skyddas för väder och vind. En lekstuga tar inte särskilt stor plats, så har man en trädgård har man i de flesta fall också plats för en liten stuga. Denna byggnad tar ju inte större plats än den där studsmattan eller poolen som numera är obligatorisk i alla villaträdgårdar. Och lekstugan kommer förmodligen att roa längre än dessa leksaker gör, eftersom man kan anpassa stugan efter barnens ålder.

Det finns ett mycket stort och varierat utbud av lekstugor på marknaden idag. De finns i alla tänkbara modeller och stilar så svårigheten kan ligga i att välja vilken av alla fina små stugor man ska satsa på. Ska man ha en klassisk lekstuga med en liten veranda och snickarglädje, eller kanske en tuff stuga i typisk funkisstil? Eller vill barnen kanske hellre ha en lekstuga som fungerar som glasskiosk eller en liten sagostuga som ser ut att vara klippt och skuren ur en sagobok? Det finns också lite större lekstugor som har ett förråd, så att man kan förvara saker utan att ta upp plats inne i själva lekstugan.

Och så ska man förstås bestämma om man ska köpa en stuga i byggsats, som man monterar själv, eller en stuga som kommer komplett och färdigmonterad. Den händige bygger kanske till och med hela stugan själv, men de flesta får förlita sig till de stugor som redan är tillverkade. Många är rädda för att köpa en lekstuga som kommer i en byggsats. Men, de är oftast enkla att montera och kräver inga större förkunskaper. Är du normalt händig, och kan läsa en monteringsanvisning, kan du montera lekstugan själv. Lekstugorna levereras, och sätts ihop, på ungefär samma sätt som en friggebod, men eftersom det handlar om ett mindre format här blir det också lite enklare.

Innan man bestämmer sig för vilken lekstuga man ska köpa är det bra att fundera på hur stugan ska användas. Den är naturligtvis en lekplats för barnen, men i alla familjer kommer den dag då barnen vuxit ur sin lekstuga, och den lockar inte längre till lek. Och då är frågan hur du har tänkt att göra med lekstugan då. Vill du ha en lekstuga som kan stå kvar och fortfarande vara till användning, eller planerar du att låta lekstugan flytta vidare till en annan barnfamilj när den dagen kommer?

Om du har tänkt att använda stugan även efter att den gjort sitt som lekplats för barnen kan det vara bra att inte välja en av de allra minsta modellerna. Om du väljer en lekstuga som är 3 - 4 kvadratmeter kan den fungera bra som redskapsbod eller förråd när barnen inte längre vill leka i stugan. Men, då gäller det förstås att dörren är tillräckligt stor, så att även vuxna kan ta sig in. Om du väljer en lekstuga av en större modell har du ett bra förråd, och den kan ibland också fungera som gäststuga för övernattande gäster.

Hur stugan ska användas påverkar valet av stuga, men det gäller givetvis inte bara hur du vill att stugan ska fungera i framtiden. Det viktigaste är ändå hur lekstugan ska användas under den tid den är just en lekstuga och avsedd för barnen. Mycket kan hända i barnens fantasivärld. Kanske vill de ha en stuga med ett fönster, eller ännu hellre en kiosklucka, i väggen så att mamma, pappa, barn-leken kan varvas med en liten kiosk där man kan sälja saft, kakor eller annat smått och gott. Man kan till och med ordna basar och sälja små egenhändigt tillverkade saker när andan faller på. Barn är ofta mycket kreativa, och har ett stort mått av fantasi, så det finns inte mycket som sätter gränser för vad man kan göra i en lekstuga. För de mindre barnen kanske en lekstuga som kommer med en komplett liten lekpark är den högsta önskedrömmen. Med både en gungställning, sandlåda och en egen liten stuga samlade på en plats finns det inte mycket mer att önska.

För de barn som tycker om att lyssna när mamma och pappa läser sagor är kanske en sagostuga det bästa valet. Men, det är viktigt att komma ihåg att det inte alls måste vara en påkostad och spektakulär lekstuga för att den ska uppskattas av barnen. Ibland uppskattas det kanske till och med mer att få en enkel lekstuga som man ställer i ordning själv och skapar precis den lekmiljö man vill ha. dyrt och avancerat är inte alltid det bästa, med andra ord. Det finns många ganska enkla lekstugor att köpa i bygghandeln, på stormarknader eller på nätet. Beställer du din lekstuga online får du hem ett platt paket som innehåller en byggsats som du enkelt monterar ihop till en lekstuga. När stugan är monterad är det bara att skapa och dekorera efter egen smak för att skapa just en lekstuga barnen vill ha. Att dekorera och inreda lekstugan tillsammans med barnen ger kanske den största glädjen en lekstuga kan ge.

En lekstuga ska förstås ha ett fönster så man får in lite ljus. De flesta lekstugor har som standard ett fast fönster, men vill du ha ett fönster som är öppningsbart brukar et gå att få som tillval. Och visst är det bra att kunna öppna fönstret, både när man vill vädra stugan och när den ska fungera som kiosk eller affär.

En lekstuga är ju till för barnen och det är en självklarhet att det är barnen som bestämmer hur den lilla stugan ska inredas. Detta är ju barnens värld, som ska utformas av de små "invånarna" själva.