Kattförsäkring

Det finns många händelser i vardagen, både såna vi vet om och oförutsedda, som kan problem av olika slag. Som tur är kan vi teckna försäkringar för att åtminstone få ett skydd mot de ekonomiska följderna. Många försäkringar är väldigt mångsidiga och ger hjälp i massor av situationer, och inte bara de mest dramatiska. En bilförsäkring, till exempel, ger inte bara ersättning om du råkar ut för en trafikolycka. Du kan också få hjälp med advokat- och rättegångskostnaderna om du tvingas till en rättstvist angående köp eller försäljning av bil, eller om du inte kommer överens med verkstaden efter en bilreparation, till exempel.

Det finns försäkringar för de mesta ändamål. Hemförsäkringar, bilförsäkringar och personförsäkringar är kanske de allra vanligaste, men de flesta djurägare tecknar också en djurförsäkring. Vi tecknar försäkringar för det som är värdefullt för oss, och då känns det förstås som en självklarhet att teckna en kattförsäkring eller en hundförsäkring om man har ett husdjur. För de flesta ser nog katten som en familjemedlem som alla andra. Katten är lika värdefull i hemmet som övriga familjemedlemmar och man vill givetvis kunna ge den bra vård om den blir sjuk. Den största skillnaden mellan katten och dess människor är att om en mänsklig familjemedlem blir sjuk och skadas behöver man inte betala mer än några hundralappar för att få vård, medan det kan bli en riktigt dyr historia om man måste söka veterinärvård för katten.

Vi tvåbenta familjemedlemmar har det rätt bra, eftersom det finns allmänna försäkringar i samhället som gör att vi bara betalar en fast avgift oavsett om vi måste uppsöka akutmottagningen eller om vi åker till vårdcentralen. Men, när katten blir sjuk eller skadar sig är det tyvärr inte lika enkelt. Självklart måste katten få vård, och därför tar man den till en veterinär. Men alla har inte lika stora möjligheter att välja klink, eller veterinär. För många finns det kanske bara en enda veterinärmottagning i närheten, medan andra kan välja på djursjukhus, distriktsveterinärer och privata veterinärkliniker. Tillgången på djursjukvård ser alltså mycket olika ut beroende på var i landet man bor. Din katt kan förhoppningsvis få lika bra vård även om du inte kan välja vart du ska ta den när olyckan är framme. Men om valmöjligheterna inte finns har du heller inte möjlighet att jämföra priser. Du får helt enkelt betala vad det kostar, och tyvärr är kostnaderna för djursjukvård ofta höga. Behövs det större åtgärder, som om katten behöver läggas in på djursjukhus för vård, rinner tusenlapparna snabbt iväg. Det är pengar som ska betalas när man hämtar katten, och för många kan det vara svårt att få fram så mycket pengar. det finns helt enkelt risk att man inte har råd att ge katten den vård den behöver om man inte har en kattförsäkring som träder in. Har du en bra kattförsäkring kan du alltid vara säker på att du kan låta en veterinär ge katten precis den behöver vid alla tillfällen, och du behöver aldrig fundera på om du har råd eller inte. Om du har din katt försäkrad kan du också få hjälp snabbt via en telefonveterinär, vilket många försäkringsbolag idag erbjuder. Du kan kontakta försäkringsbolagets veterinär för att få råd och hjälp om katten inte verkar frisk, eller om det är något du undrar över.

Som så många andra försäkringar är även kattförsäkringar indelade i olika nivåer och du väljer förstås själv hur omfattande försäkring du vill ha. de olika typerna av kattförsäkringar ser lite olika ut beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Hos många bolag är grundförsäkringen en ren veterinärvårdsförsäkring, och om du även vill ha en livförsäkring får du välja den som tillägg. Andra bolag har livförsäkringen inbakad i basförsäkringen.

Dessa olika valmöjligheter gör att du, som kattägare, kan sätta ihop en försäkring som passar dig och din katt. Vi är alla olika individer, med olika behov och förutsättningar. Den som har en liten katt som sällskap har självklart inte behov av samma kattförsäkring som den som driver en uppfödning och har många katter, både vuxna och ungar. Innan du väljer försäkringsbolag kan det därför vara bra att titta på vad som ingår i försäkringarna hos olika bolag. Fundera på vilket försäkringsskydd du vill ha, och leta fram den försäkring som bäst motsvarar dina krav och önskemål. Titta på basförsäkringarna och de olika nivåerna, men också på vilka tilläggsförsäkringar som erbjuds. Om du planerar att föda upp katter kan det, till exempel, vara bra att lägga till en försäkring som, bland annat, ger utökat veterinärskydd och utökat antal kejsarsnitt, så att du har ett ekonomiskt skydd om allt inte går som planerat. Det finns också tilläggsförsäkringar som ger ersättning vid vissa sjukdomar som normalt inte ingår i basförsäkringen. Med hjälp av de olika tilläggsförsäkringarna kan alla kattägare få en komplett kattförsäkring oavsett hur behoven och förutsättningarna ser ut.

Men när du väljer kattförsäkring är det faktiskt inte bara försäkringens omfattning som du kan påverka med ditt val. Du kan också själv välja hur hög självrisk du ska ha, och på så sätt påverka kostnaden för försäkringen. Självrisken är det belopp du måste betala själv innan försäkringen träder in. Generellt kan man säga att en hög självrisk ger en lägre försäkringspremie. Men, det är tyvärr inte så enkelt att man bara kan välja mellan en hög eller låg självrisk. Många försäkringsbolag tillämpar nämligen en rörlig självrisk, vilken alltså utgör en viss andel av den totala kostnaden. Hos en del försäkringsbolag finns både en fast och en rörlig del, medan andar tillämpar enbart rörlig eller enbart fast självrisk. Det kan ju vara frestande att välja ett alternativ som ger den lägsta försäkringspremien, men med tanke på att försäkringen ska vara en hjälp när det oförutsedda inträffar är det också en trygghet om självrisken är fast, så att du alltid vet hur mycket du ska betala, oavsett hur dyr behandlingen blir. Detta förutsatt att det inte blir dyrare än taket på den försäkring du valt förstås. Men, du väljer förstås själv om du vill ha en billig försäkring och är beredd att betala mer när katten behöver vård, eller inte.

Skriv din text här ...